KIEKKOMAAJOUKKUEEN MENESTYNEIN PääVALMENTAJA JUKKA JALONEN ON VAIKEAN TEHTäVäN EDESSä

Petteri Ikonen

Jukka Jalonen on Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen historian menestynein päävalmentaja, mutta onnistuuko hänkään päättämään maajoukkuepestiään voittoon?

Historian valossa tehtävä ei ole helppo. Tällä vuosituhannella Suomea on luotsannut Jalosen lisäksi kuusi päävalmentajaa, joista vain yhden kauden ajan kokeiltu kanadalainen Doug Shedden onnistui päättämään pestinsä voittoon.

Sheddenin tähtisikermä kukisti vuoden 2008 MM-kilpailujen pronssiottelussa Ruotsin.

Seuraavalla kaudella Jalonen aloitti ensimmäisen päävalmentajapestinsä, jonka kohokohta oli vuoden 2011 MM-kulta. Olympialaisista irtosi nihkeiden peliesitysten jälkeen pronssi 2010.

Viisi vuotta kestäneen pestin loppumakukin oli nihkeä. Tiedotusvälineiden edessä nähtiin usein ärtynyt Jalonen. Leijonat jäi mitalitta Ruotsin kanssa jaetuissa MM-kotikisoissa 2012 ja 2013, kun Suomi hävisi molempina vuosina välierän jatkoksi pronssiottelunkin.

Ei herkistelyä jäähyväiskiertueella

Jalonen on työskennellyt Leijonien päävalmentajana kaikkiaan 11 kautta eli pidempään kuin kukaan muu. Ensimmäinen pesti kesti viisi kautta, ja toisen kuudes kausi on nyt loppusuoralla.

Hänen molemmat pestinsä ovat olleet poikkeuksellisen pitkiä, kun tarkastelussa ovat viime vuosikymmenet. Muut kuuden peräkkäisen kauden päävalmentajat ovat olleet Pentti Matikainen (1987-93) ja Hannu Aravirta (1997-2003).

Tällä kaudella Jalonen on ollut pestinsä lopun lähestyessä rennomman oloinen kuin reilu vuosikymmen sitten. Huhtikuussa Jyväskylässä ja Mikkelissä pelatuissa maaotteluissa hän hyvästeli kotimaan kaukalot Leijonien päävalmentajana. Herkistelemään Jalonen ei alkanut, mutta myönsi pientä erityistä tunnelatausta otteluissa olleen.

Poppamies voitti päätösottelun

Jalosen meriitit nykyiseltä päävalmentajapestiltä ovat hienot. Kaksi maailmanmestaruutta (2019 ja 2022), olympiakulta (2022) ja MM-hopea (2021).

Vain viime kevään MM-kilpailuissa Suomi jäi mitalitta, kun Kanada oli etevämpi puolivälierässä.

Kuulostaako tutulta? Laskeva menestyskäyrä on ollut myös muiden pitkäaikaisten päävalmentajien kohtalo.

Matikainen vei Leijonat ensimmäisenä päävalmentajana mitaleille, kun olympiahopean 1988 jatkoksi Suomi saavutti MM-hopean 1992. Välissä Leijonat sijoittui kolmanneksi Kanada-cupissa 1991. Matikaisen aikakausi päättyi MM-puolivälierän tappioon Kanadalle.

Aravirta valmensi Leijonat mitaleille viisissä arvokilpailuissa peräkkäin, mutta kultajahdin sijaan käyrä osoitti lopulta alaspäin. Hän jäi mitalitta kolmissa viimeisissä arvokilpailuissaan. Viimeiseksi otteluksi jäi MM-kotikisojen puolivälierä, jossa Suomi menetti 5-1-johdon ja hävisi Ruotsille 5-6.

Myös Aravirran edeltäjän Curt Lindströmin (päävalmentajana 1993-97) käyrä oli laskeva. Ruotsalainen "poppamies" valmensi olympiapronssin ja MM-hopean jatkoksi Suomen ensimmäiseen maailmanmestaruuteen 1995, mutta tuon jälkeen Leijonat jäi mitalitta World Cupissa ja kaksissa MM-kilpailuissa.

Lindström onnistui päättämään pestinsä voittoon MM-kotikisoissa 1997, kun Suomi kukisti ylemmän jatkosarjan päätöskierroksella Yhdysvallat. Pisteet eivät riittäneet mitalipeleihin.

Lähiviikkoina selviää, onnistuuko Jalonen päättämään pestinsä voittajana. Tshekissä pelattavat MM-kilpailut alkavat perjantaina.

Pelaajisto on vaihtunut rajusti, kun moni Jalosen luottomies ei ole mukana. Koko kansan kultapojasta NHL-veteraaniksi kasvanut Mikael Granlund sitoo arvokilpailutasolla melko kokematonta joukkuetta ja Jalosen kahta aikakautta yhteen.

Nimilista ei vakuuta, mutta eipä vakuuttanut esimerkiksi viisi vuotta sittenkään, kun Jalosen ennakolta lytätty Leijona-lauma kasvoi maailmanmestariksi.

Kaksi kymmenestä on osunut viimeisellään, kultaan ei kumpikaan

Leijonien päävalmentajat kausina 1985-2024 (arvokilpailut, saavutukset, viimeinen arvokilpailuottelu):

- Jukka Jalonen 2018-24 (viidet arvokilpailut: olympiakulta, kaksi MM-kultaa ja MM-hopea, viimeinen ottelu kuudensissa arvokilpailuissa toukokuussa Tshekissä)

- Lauri Marjamäki 2016-18 (neljät arvokilpailut mitalitta, tappio MM-puolivälierässä Sveitsille 2-3)

- Kari Jalonen 2014-16 (kahdet MM-kilpailut: hopea, tappio MM-loppuottelussa Kanadalle 0-2)

- Erkka Westerlund 2013-14 (kahdet arvokilpailut: olympiapronssi ja MM-hopea, tappio MM-loppuottelussa Venäjälle 2-5)

- Jukka Jalonen 2008-2013 (kuudet arvokilpailut: MM-kulta ja olympiapronssi, tappio MM-pronssiottelussa Yhdysvalloille 2-3)

- Doug Shedden 2007-08 (yhdet MM-kilpailut: pronssi, voitto MM-pronssiottelussa Ruotsista 4-0)

- Erkka Westerlund 2004-07 (neljät arvokilpailut: olympiahopea, MM-hopea ja MM-pronssi, tappio MM-loppuottelussa Kanadalle 2-4)

- Raimo Summanen 2003-05* (kahdet arvokilpailut: World Cupin toinen sija, tappio World Cupin loppuottelussa Kanadalle 2-3)

- Hannu Aravirta 1997-2003 (kahdeksat arvokilpailut: kolme MM-hopeaa, MM-pronssi ja olympiapronssi, tappio MM-puolivälierässä Ruotsille 5-6)

- Curt Lindström 1993-97 (kuudet arvokilpailut: MM-kulta, MM-hopea ja olympiapronssi, voitto MM-kilpailujen ylemmässä jatkosarjassa Yhdysvalloista 2-0)

- Pentti Matikainen 1987-1993 (kahdeksat arvokilpailut: olympiahopea, MM-hopea ja Kanada-cupin kolmas sija, tappio MM-puolivälierässä Kanadalle 1-5)

- Rauno Korpi 1985-87 (kolmet arvokilpailut mitalitta, tappio Kanada-cupin alkusarjan päätösottelussa Ruotsille 1-3)

*Summasen pesti päättyi lokakuussa 2004.

2024-05-07T08:12:13Z dg43tfdfdgfd